Magasinet

Styrketrening for nybegynnere

Les hvordan du kan komme i gang med styrketrening, og hvilke helseeffekter du kan få.

Vi vet at å begynne med styrketrening kan virke skremmende, men la oss avmystifisere det:

Styrketrening er for alle, uansett alder, ferdighetsnivå eller tidligere erfaring.

Enten målet ditt er å bli sterkere, forbedre helsen din eller få mer energi, så er styrketrening nøkkelen til suksess. Så, hvis du aldri har trent styrke før, oppfordrer vi deg til å prøve.

Hvorfor er styrketrening viktig for meg?

Du vil få en rekke helsefordeler som 👇

💪🏻 Økt muskelmasse: Styrketrening hjelper deg med å bygge muskler, som i sin tur kan øke stoffskiftet ditt.

🦴 Bedre beinstyrke: Styrketrening styrker ben og ledd, noe som er avgjørende for mobilitet og forebygging av skader.

🤕 Redusert risiko for skader: En sterk kropp er mer motstandsdyktig mot skader. Du er også i bedre stand til å takle daglige utfordringer. Du blir rett og slett #hverdagssterk!

🧠 Mental velvære: Styrketrening frigjør endorfiner som kan forbedre ditt humør og redusere stress og angst.

Hvordan starte med styrketrening for nybegynnere?

  1. Sett deg et mål Før du begynner, er det viktig å definere målene dine. Hva ønsker du å oppnå med styrketreningen? Dette kan inkludere å bli sterkere, bygge muskler, forbedre helsen din eller øke din energi.
  2. Ta en PT-konsultasjon: Det er alltid en god idé å rådføre seg med personlig trener før du begynner med styrketrening. Spesielt hvis du har eventuelle helseproblemer eller tidligere skader.
  3. Senk terskelen: Når du er klar til å begynne, start med enkle øvelser! Begynn gjerne med apparatene på treningssenteret, eller delta på en gruppetime.
  4. Riktig teknikk: Fokuser på riktig teknikk i begynnelsen. Dette vil hjelpe deg med å unngå skader og få mest mulig ut av treningen din. Øv på teknikken, før du legger på mer vekt!
  5. Gradvis øke intensiteten: Når du begynner å føle deg komfortabel styrkeøvelsene, kan du gradvis øke intensiteten. Her kan du enten legge på mer vekt eller øke antall repetisjoner og sett.
  6. Variert treningen: Variasjon er viktig for å unngå at treningen blir kjedelig og holde motivasjonen oppe når du når et platå. Hva med å prøve en kettlebell-økt eller en ren kroppsvektsøkt?

Fire øvelser to ganger i uka er nok!

Helsedirektoratet anbefaler to økter i uken som varer i 15–30 min, med minst 48 timer hvile mellom øktene. minimum fire øvelser; én fra hver muskelgruppe:

  • «strekkapparat bein», som knebøy, beinpress og ettbeins knebøy
  • «pressapparat overkropp», som benkpress og armhevninger
  • «trekkapparat overkropp», som sittende roing, nedtrekk og kroppshevinger
  • «skuldre og øvre del rygg, press oppover», som skulderpress med vekter og sidehev

Nasjonal PT-leder Karar Joda mener den beste treningen er treningen som blir gjennomført.

"Jeg anbefaler deg å starte med apparater! Da det er en veldig trygg og intuitiv treningsform som vil øke din styrke og fører deg nærmere målet. Start så enkelt som å trene de store muskelgruppene i apparater. Dette inkluderer ben, rygg, skuldre og bryst. Før du sakte men sikkert kan begynne å tilegne deg mer kunnskap og begi deg ut på frivekter."

Karar Joda, PT-leder

Enkleste måten å komme i gang på styrketrening når du er nybegynner er å vite hva du skal gjøre basert på dine mål. Book en time med en PT som vil hjelpe deg å finne den treningsformen som passer deg og dine mål! 🤩 👏🏻

styrketrening for nybegynnere