Magasinet

Slik øker du bevegeligheten din gjennom trening!

Bevegelighet er evnen til å utføre en bevegelse med fullt omfang og kontroll. Det er viktig for å unngå skader og for å kunne utføre dagligdagse aktiviteter og idrett med letthet. Dessverre, med økende alder og stillesittende arbeid, kan bevegeligheten vår reduseres. Heldigvis kan dette forbedres gjennom trening. Slik øker du bevegeligheten din gjennom trening!

4 effektive måter å øke bevegeligheten din:

  1. Stretching: Dette kan være statisk eller dynamisk. Statisk stretching innebærer å holde en posisjon i noen sekunder, mens dynamisk stretching involverer bevegelse gjennom et omfang. Det anbefales å gjøre begge typer stretching etter trening, når musklene er varme.
  2. Yoga: Yoga kombinerer pusteøvelser, meditasjon og bevegelse, noe som hjelper til å øke fleksibiliteten og bevegeligheten i kroppen.
  3. Pilates: Pilates fokuserer på å styrke kjernemuskulaturen og øke bevegeligheten i ryggen, hoftene og bekkenet.
  4. Mobilitetsøvelser: Disse øvelsene er designet for å øke bevegeligheten i spesifikke områder av kroppen, som skuldre og ankler.

Streching

Du bør inkludere litt tøying som en del av din rutine på treningssenteret. Detter er med på å forhindre skader og kan forberede kroppen på treningen som kommer. Se denne oppvarmingsrutinen som inspirasjon:

Vi anbefaler å øke treningsmengden gradvis for å unngå skader. Det er også viktig å lytte til kroppen din og ikke prøve å strekke deg for langt for tidlig. Lag deg din egen oppvarmingsrutine og strekk ut der det føles bra!

Yoga

Som treningssenter oppfordrer vi våre medlemmer til å prøve yoga for å øke bevegeligheten sin. Yoga er en helhetlig treningsform som kombinerer pusteteknikker, meditasjon og ulike kroppsstillinger. Disse er utformet for å forbedre både fysisk og mental helse. Ved å delta på yoga-timer hos oss, vil du få veiledning fra erfarne instruktører og trene sammen med andre deltakere. Yoga passer for alle aldre og treningsnivåer, og kan gradvis øke fleksibilitet, styrke kjernemuskulaturen og balansen din. Sjekk ut timeplanen for ditt nærmeste senter her!

Pilates

Pilates er en effektiv måte å øke bevegeligheten på under trening. Det fokuserer på å styrke kjernemuskulaturen, forbedre kroppsholdning og gradvis øke fleksibiliteten.

Gjennom jevnlig deltakelse i pilates-timer kan du gradvis bygge opp styrke og fleksibilitet. Pilates utvider musklene og øker fleksibiliteten i hofter, hamstrings og rygg. Med pilates kan du gradvis bygge opp styrke og fleksibilitet, og samtidig få en bedre kroppsholdning og mer bevegelig kropp. Lær deg våre hvordan du kan bruke pilates i egentreningen din her!

Mobilitetsøvelser

Mobilitetsøvelser er øvelser som er designet for å øke bevegeligheten i kroppen din. De fokuserer på å øke bevegelsesområdet og fleksibiliteten i leddene. Mobilitetsøvelser kan med fordel utføres som pauser på jobb, eller som en del av dine daglige rutiner. Hvordan velge riktige øvelser? Finn ut hvor du ønsker å bli mykere og fokuser på disse områdene. Hvis du er usikker på hvordan du skal utføre øvelser riktig, anbefaler vi å booke en time med personlig trener eller en fysioterapeut. Se også vår artikkel om mobilitetsøvelser her!

Hvor ofte må jeg trene bevegelighet for å se resultater?

Hvor ofte du bør trene mobilitet for å øke bevegeligheten vil variere fra person til person, avhengig av dine mål og din nåværende bevegelighet. Generelt sett kan du oppnå resultater med trening av mobilitet ved å trene minst 2-3 ganger per uke. For å få maksimal effekt, er det imidlertid viktig å trene jevnlig over tid.

Hvor lenge du trener hver gang vil også spille en rolle. Du kan oppnå resultater med så lite som 10-15 minutter per økt, men for de fleste vil en lengre økt på 30-60 minutter være mer effektivt.

Det er også viktig å huske på at bevegelighet er en avhengig faktor av både muskelstyrke og utholdenhet. For å øke bevegeligheten, må du derfor også trene styrke og utholdenhet i musklene som er involvert i bevegelsen du ønsker å forbedre.

Husk at konsistens og tålmodighet er nøkkelen til å oppnå resultater når du trener mobilitet. Gradvis progresjon og jevnlig trening vil hjelpe deg å øke bevegeligheten din på en trygg og effektiv måte.