Magasinet

Slik får du god løpeteknikk

Det trenger ikke være komplisert å lære seg bedre løpeteknikk, med noen enkle grep kan du økte prestasjonen din, og ikke minst finne løpegleden.

- Løpeteknikk fungerer forskjellig fra person til person, så det gjelder å tilpasse teknikken til den naturlige løpestilen man har i utgangspunktet, forteller Torbjørn Lysne, Fysioterapeut i Motus365.

Torbjørn har en lang og bred bakgrunn fra idretten og har tidligere holdt på med sprint på et høyt nasjonalt nivå. Her deler han sine beste tips og råd for å opparbeide god løpsteknikk.

4 tips til god løpeteknikk

- Når det kommer til løpeteknikk er vi nødt til å komme innom begrepet arbeidsøkonomi, sier Torbjørn.

Arbeidsøkonomi = Et mål på hvor mye energi man bruker ved en bestemt fart eller på en bestemt tilbakelagt distanse.

god løpeteknikk

Viktigst av alt for en god arbeidsøkonomi, og dermed prestasjon, er en god og hensiktsmessig teknikk.  Her kommer mine beste tips for å oppnå god teknikk på din neste løpetur, smiler Torbjørn.

1: Skyv hoften frem

Det første tipset er å fokusere på å skyve hoften frem når du løper. Mange mosjonister lander tungt på helen, som støter gjennom kroppen. Landing på hel skjer ofte fordi man setter foten ned i bakken foran tyngdepunktet ditt, da vil helen fungere som brems. Ved å skyve hoften frem vil du lettere sette foten i bakken rett under kroppens tyngdepunkt og dermed unngå å bremse unødvendig i hvert løpesteg. Videre vil jeg også anbefale å ha en lett fremoverlent holdning. 

2: Stegfrekvens

Ha en lett og ledig stegfrekvens. Det anbefales å ligge rundt 160-180 skritt i minuttet. Her gjelder det å prøve seg fram og prøve i praksis. Tell antall steg du har på ett minutt løping, gjenta ved å øke eller redusere frekvensen og føl deg fram til en frekvens som passer deg.  

Tips: Finn en spilleliste på Spotify med ønsket antall "beats per minute", her finner det utallige spillelister, så er bare å prøve seg frem og løpe i takt med musikken.

3: Løpsretningen

Vær bevisst på løpsretningen! Prøv å holde alle bevegelser i løpsretningen. Rent konkret kan du fokusere på å løpe "den korteste vei". Det vil si at du prøver å løpe på en imaginær linje. Da lander du alltid under midtlinjen din og unngår unødvendig kraftlekkasje sideveis.  

4: Armer

Det fjerde og siste tipset for god løpeteknikk er rettet mot armene. Du kan bruke en tommelfingerregel på ca 90 graders vinkel i albuleddet, pendle naturlig i fartsretning og følge stegfrekvensen. Tydelig sideveis svinging på armene kan føre til rotasjoner i overkroppen og unødvendig kraftanstrengelser for å holde teknikken stabil, avslutter Torbjørn.

 Artikkelen er skrevet i samarbeid med Motus356, besøk deres nettsider her.