Family Magasinet

Hjertetrening: Slik trener du hjertet ditt!

Den 29. september markeres verdens hjertedag for å øke kunnskap om hjerte- og karsydommer. Den største dødsårsaken i verden. Siden 1970 har det vært en sterk nedgang i dødeligheten av hjerte- og karsykdommer i Norge. Bruk av tobakk har gått ned, vi har ett bedre og sunnere kosthold enn tidligere, og det er flere som mosjonerer. Men fortsatt får en femtedel av den norske befolkningen forebyggende behandling mot- eller lever med en hjerte- og karsykdom. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å redusere risikoen for å utvikle hjertesykdom. Her deler jeg mine beste tips for hvordan du best kan trene hjertet ditt med hjertetrening.

Skrevet av: Personlig Trener, Henriette Wilhelmine Skouen.

HJERTETRENING

Det er ingen hemmelighet at god kondisjon er en av de viktigste faktorene for god hjertehelse. Hjertet vårt er tross alt en muskel, og denne muskelen må utfordres for holde seg sterk. Likevel kan terskelen får å komme gang med kondisjonstrening være høy. Hvor starter man? Og er beste måte å trene for god kondisjon og utholdenhet?

Kondisjonstrening er trening som øker hjertefrekvensen over en lengre periode. Dette kan for eksempel være  aktiviteter som løping, sykling eller svømming.  Dette kan utføres som kontinuerlig trening eller i intervall drag med moderat til høy intensitet. Ifølge Helsedirektoratets anbefalinger for fysisk aktivitet bør voksne være i moderat fysisk aktivitet i minst 150 minutter hver uke. Med en høyere intensitet kan man få tilstrekkelig dose på halve tiden – 75 minutter. Målet med kondisjonstrening er å øke hjertets frekvens over en lengre periode og bidra til å styrke hjertets evne til å forsyne kroppens celler med oksygen. Nøkkelen til suksess er å skape kontinuitet i treningen samt å trene variert, ved for eksempel å kombinere intervalltrening og langkjøring.

Treningsprogram for hjertet

1. Kortintervall med høy intensitet

1 minutt x 12-15 drag, 30 sekunder pause. I denne økten skal du holde en høy intensitet over lang tid. Fordi dragene er korte er det mulig å virkelig jobbe med farten. Her vil du oppnå en høy hjertefrekvens ettersom pausene er korte.

2. Langintervall med moderat intensitet.

1000m x 5 -7drag, 2 minutter pause. Intensiteten i denne økten vil være moderat. Dersom du for eksempel trener til en bedre tid på 5 km, kan du legge farten til ønsket 5 km fart. Intervallen kan utføres både innendørs og utendørs. 

3. Rolig langkjøring 

Rolig langtur på 30-90 minutter, alt etter utgangspunkt. Langkjøring vil legge grunnlaget for god kondisjon og utholdenhet. Denne typen utholdenhetstrening kjennetegnes ved moderat intensitet og relativt lang varighet. Du skal ikke stivne i beina, kjenner man antydning til dette må man justere ned tempo. For å holde intensiteten nede kan det være lurt å finne en relativt flat løype uten for mye stigninger. Bakker er selvfølgelig en god variasjon, men juster da tempo for å holde pulsen nede. Å trene langkjøring vil øke hjertets kapasitet ved og blant annet øke slagvolumet. VO2 maks vil øke, og vi får høyere kapillærtetthet i muskulaturen. Disse effektene forbedrer kroppens aerobe kapasitet.

Treningsmetoden vil også heve den anaerobe terskelen, altså melkesyreterskelen, som gjør at du klarer å holde høyere intensitet uten å stivne.

Husk at det tar tid å bygge opp en god kondisjon og utholdenhet. Men vi vet at hjertetrening er viktig og at helsegevinsten er verdt det harde arbeidet. Når kondisjonen forbedres vil du merke økt motivasjon og mestringsfølelse. Husk å varier trening for å unngå skader, det kan være gunstig å kombinere kondisjonstrening med styrketrening. Før gjerne logg over øktene så du kan gå tilbake og måle utvikling over tid. 

BOOK PT-TIME MED MEG I DAG

Family Sports Club Askøy

E-post: henriette.w.arnevig@fsc.no / Tlf: 97 77 72 88