Family Magasinet

Derfor bør du tilbringe 30 minutter utendørs hver dag

Har du noen gang følt deg trøtt og utmattet, selv om du har sovet godt? Har du noen gang følt deg stresset og overveldet, selv om det ikke er noen åpenbar grunn? Det kan være at du ikke får nok dagslys. Tilbringende tid utendørs i dagslys er viktig for å regulere kroppens søvn-våkenhet syklus, øke energinivået og redusere stress. Les videre for å lære hvorfor det anbefales å tilbringe minst 30 minutter utendørs hver dag.

Dagslys påvirker energinivået ved å påvirke produksjonen av melatonin og serotonin i kroppen. Melatonin er et hormon som hjelper til å regulere søvnen, mens serotonin er et hormon som påvirker humøret og velværet.

Når øynene tar opp lys fra solen, signaliserer dette til hjernen om at det er dag. Dette fører til at produksjonen av melatonin reduseres, noe som bidrar til å øke følelsen av velvære og øke energinivået. På samme tid, når øynene tar opp lyset, økes produksjonen av serotonin, dette skaper følelse av velvære og redusere stress.

Det er derfor anbefalt å tilbringe 30 minutter utendørs i dagslys og spesielt om morgenen. Dagslyset hjelper kroppen å regulere søvn-våkenhet syklusen og bidra til å øke energinivået. Men det kan variere fra person til person og avhengig av hvor mye sol det er på stedet man bor. I tillegg til å tilbringe tid ute bør du prøve å få lyset inn. Ha åpne vinduer eller trekk fra gardinene, ha lyse farger på veggene, og vurder å installere lyspærer som simulerer dagslys.

Hva gjør dagslys med kroppen?

Det er bra å få dagslys av flere grunner. Først og fremst er dagslys den viktigste kilden til vitamin D, som hjelper kroppen med å absorbere kalsium og bygge sterke bein. Dagslys kan også som nevnt hjelpe med å regulere døgnrytmen og forbedre søvnkvaliteten, noe som igjen kan ha positive effekter på humøret og kognitiv funksjon. Dagslys kan også redusere risikoen for noen typer kreft, hjertesykdommer og depresjon.

Varier treningen ved å trene ute!

Trening utendørs gir en følelse av frihet og velvære! Å ha en økt utendørs kan også bidra til å gi deg økt motivasjon og engasjement i din treningshverdag. Trene ute kan være en flott måte å supplere med trening på treningssenter. Å trene ute gir deg muligheten til å oppleve naturen og frisk luft samtidig som du får en god treningsøkt. Du kan velge å trene i en park, på en strand, på en fjellsti eller en annen favoritt utendørs plass.

Noen av våre Family-sentre tilbyr også utendørs treningstimer, og du kan alltid booke PT og ha økten utendørs. Les mer om vårt treningstilbud her.

Å legge til noen utendørsøkter i treningsplanen din, kan gi variasjon til treningsrutinene dine og gi deg muligheten til å utfordre deg selv på nye måter. Videre kan det være en effektiv måte å forbedre fysisk kondisjon og utholdenhet! Hva med å løpe bakkeintervaller? Eller svømme i sjøen? Mulighetene er mange og det er et fint tilskudd til å trene inne på treningssenter.

Her er fem tips for å få mer dagslys i hverdagen:

  1. Gå ut for å ta en tur i løpet av lunsjpausen. Bruk 30 minutter av dagen til å gå utendørs og få frisk luft og sollys.
  2. Åpne gardinene og vinduene hjemme og på jobb for å slippe inn så mye naturlig lys som mulig.
  3. Velg en aktivitet eller hobby som kan gjøres utendørs, som for eksempel jogging, sykling eller hagearbeid.
  4. Planlegg utendørsaktiviteter i helgene som å gå på tur, dra på stranden eller piknik i parken.
  5. Hvis det ikke er mulig å få nok dagslys i hverdagen, kan du vurdere å investere i en lyskasse eller lyslampe som gir deg tilstrekkelig med kunstig lys.

Det anbefalte inntaket av dagslys kan variere avhengig av årstiden, tidspunktet på døgnet, og hvor du bor.