Hopp til hovedinnhold

PT-DUO: Slik trener de sammen med helt ulikt utgangspunkt

Ekteparet Randi og Dag møtte PT-Andrea for to år siden. Til tross for forskjellig utgangspunkt med 18-års aldersforskjell og ulike utfordringer velger de PT Duo-timer.

Av Family Sports Club

En dag i måneden trener ekteparet sammen med sin favoritt-PT. Hun har virkelig fått fart på paret som begge hadde forskjellige mål og helseutfordringer: Dag med en medfødt hjertefeil og en hjertesvikt bak seg, Randi har slitasje i hofte og knær.

Når de trener sammen på egenhånd følger de et program som Andrea har skreddersydd spesielt for dem.

– Man må ikke ha samme forutsetninger for fellesøkter. Med personlige mål tilpasser en personlige trener tilpasser øvelser, intensitet og mengde slik at alle deltakerne får maks ut av økta. Slik som med Randi og Dag, sier Andrea.

Mer treningsmotivasjon

Øktene innebærer ofte fokus på individuelle behov. Andre ganger coacher Andrea begge samtidig.

– Å dele PT er rimeligere, og det sosiale aspektet er en vesentlig bonus, mener ekteparet.

Andrea forteller at å trene sammen skaper nemlig en teamfølelse, og man støtter og heier hverandre fram.

Hun forklarer at det er viktig for Randi at det ikke er hyppige endringer i programmet som gjør at det blir unødvendig mye å huske på. Når de treffes månedlig justerer Andrea på vekter og øvelser, og sørger dermed for en stabil progresjon i treningen.

– Jeg har sørget for at dette programmet er såpass variert at de kan holde seg til dette ene programmet, sier Andrea.

Tips til valg av PT

  • Finn deg en PT du liker. Det er både lurt og lov å bytte PT om kjemien ikke stemmer

  • Finn en PT som følger deg opp, tar målene dine på alvor og er oppdatert på utviklingen din

  • Finn en PT som er oppdatert med en god utdannelse

  • Still krav til PT-en din og vær ærlig med egen motivasjon 

Effektiv trening gir raskere resultater og økt livskvalitet

Randi har alltid vært aktiv og i god form, men det er greit å få litt ekstra hjelp. Trening skal også være gøy, men en ting er sikkert – Randi er ikke fan av planken. Både Andrea og Randi ler.

Andrea skyter inn at de ikke slipper unna øvelser kun fordi de ikke liker dem, men at det likevel er viktig å prøve å finne øvelser de faktisk liker. Da vet Andrea at øvelsene blir gjort også når de trener på egenhånd. I tillegg er det viktig for særlig Randi å gjøre øvelser som ikke belaster kneet.

I tillegg til skreddersydd trening, er det en stor verdi å vite at treningen er både effektiv og sikker. Å trene med en PT gir ofte økt motivasjon og innsikt i egen kapasitet og helse. En PT vil også kunne hjelp deg inn i gode treningsrutiner som gir deg effekt over tid.

Veien tilbake

I motsetning til Randi begynte Dag sin treningshverdag med et litt dårligere utgangspunkt. Etter to store hjerteoperasjoner og en hjertesvikt med påfølgende implantering av hjertestarter, var veien opp trappen til treningsstudioet ekstra lang.

Da han begynte med treningen var målet var å komme opp trappene uten å måtte stoppe opp for å få igjen pusten. Han er tydelig på at det var en tid med dårligere livskvalitet og at han ønsket endring.

Sjansen for at jeg hadde sittet hjemme i en stol hvis jeg ikke hadde fått denne hjelpen er stor. Nå kan jeg gjøre fysiske ting som ikke var mulig for meg tidligere.

Stolt over kunden

Andrea er tydelig stolt over Dags innsats og smiler fornøyd.

– Dag har hatt en veldig god og synlig fremgang. Ikke bare har muskelmassen økt og kondisjonen blitt bedre, han har også lært seg å håndtere å ha høyere puls, innenfor det som er greit med hans begrensninger, sier Andrea.

Den nye hverdagen

Randi og Dag kom nettopp tilbake fra en tre ukers helseferie på Tenerife – Dag med pulsklokka på håndleddet hele ferien. Tre uker og 21 mil senere er det ingen tvil om at Dag har nådd sitt mål om å komme seg opp trappen til treningsstudioet.

Dag er er helt overbevist om at treningen har hatt stor innvirkning på livskvaliteten hans.

Motivasjon på boks

– Når jeg nå har PT må jeg holde meg i form mellom hver økt med Andrea. Det kan bli litt lunken stemning hvis jeg dukker opp i dårligere form enn forrige økt, humrer Dag.

Dette tok paret med seg på deres siste ferietur til Tenerife. Slike ferier kan fort gli over i late dager med god mat og drikke, men det er ingen tvil om at Andrea sitt nærvær har satt sine spor i ekteparet.

Den første dagen på Tenerife kjøpte Dag en colaboks med navnet til Andrea på.

Hvorfor?

Det var ikke for å slukke tørsten, men skulle fungere som en motivator og påminner. Den stod på sin faste plass på kjøkkenbordet hele ferien som en påminnelse på å følge rådene til Andrea.

Da de kom hjem fra ferien fikk Andrea den symbolske colaboksen med navnet sitt på i gave.

Muskler er ferskvare, så jeg må følge opp for å holde formen.
Dag, PT-DUO-kunde

Du vil kanskje også lese om: