Family Magasinet

Tidseffektiv helkroppsprogram med kettlebell

Sliter du med dårlig tid? Mangel med plass? Eller bare ønsker ny inspirasjons til trening med kettlebell så er dette programmet for deg!

En kettlebell ser ut som en kanonkule med håndtak. For å styre og kontrollere kulen må du arbeide dynamisk - du får da trent både styrke og kondisjon. Øvelser utført med kettlebell er spesielt gode for stabilitet og mobilitet, og treningsformen er derfor også mye brukt til rehabilitering. Treningsformen ble populær på 2000-tallet.

Helkroppsprogram med kettlebell

Dette er et helkroppsprogram som kan gjennomføres på drøye 30 minutter.

Programmet er bygd opp som en sirkeltrening der du gjennomfører alle øvelsene før du tar deg en pause på 4 minutter for så å gjenta sirkelen 3-5 ganger. Du vil trene både styrke og utholdenhet i denne sirkel-økten. Gjennomfør 10 repetisjoner i hver øvelse (gående utfall blir det totalt 20, med 10 på hvert bein). 

Øvelsene:

  • Gående utfall x 10 (på hvert bein)
  • Skulderpress x 10 
  • Rumensk markløft x 10 
  • En arms roing x 10 
  • Kettlebell sving x 10 
  • Goblet Squat x 10 

Gjenta sirkelen etter en god pause på 4 minutter. Vi anbefaler å begynne med 3 runder, også øke til 4 også 5 etterhvert som bu blir bedre trent.

Gående utfall  

Start med samlede ben og hold en kettlebell i hver hånd. gå framover på rett linje. Vær stabil på hælen i fremmere benet før du spenner fra med bak benet og ta et nytt steg. Ha overkroppen litt fremover lent om du ønsker mer aktivering i sete. Husk knær ikke går langt over tær gjennom hele øvelsen. 

Skulderpress 

Stå oppreist, stram mage og korsryggen for stabil kjerne. Hold en kettlebell i hånden i skulderhøyde. Løft manualen opp over hodet til albuen er strak. Senk rolig ned igjen. Albuen peker ut til siden under hele bevegelsen. 

Rumensk markløft 

Hold en kettlebell med begge hender foran hoften. Skuldre skal være noe tilbaketrukket, bryst noe opp og frem, ryggen med naturlig svai og knærne lett bøyd. Dytt hofta bakover og senk vekten ned mellom føttene. Gå så langt bevegeligheten tillater. Returner til utgangsposisjon ved å drive hoftepartiet fremover. 

En arms roing 

Stå med overkroppen godt fremoverlent og med lett bøy i knærne. Hold ryggen rett. Start med å trekke skulderbladet inn mot ryggsøylen før du løfter kettlebellen mot brystet med bøy i albueleddet. 

Kettlebell sving 

Hold kula foran kroppen med begge hende i en oppreist posisjon. Skyv kula ned og bakover ved å senke deg ned i en knebøy. Press hælene i gulvet og strekk eksplosivt ut i hofter og knær slik at kula samtidig skyves opp til brystnivå med kraft fra hofta. Skuldrene skal ikke gjøre jobben her. Slipp deg så ned i en ny knebøy og gjenta øvelsen.  

Goblet squat 

Stå litt utover skulderbredde avstand i mellom beina og tærne pekenes lett utover. Hold kulen godt inn til brystet. Gå ned i en dyp knebøy, pass på at knær og tær peker samme vei. Skyv deg opp via hælen til utgangsposisjon igjen. Hold stabil kjerne gjennom hele øvelsen. 

God trening!