Family Magasinet

Derfor skal du trene styrke for å bli en god løper

Når du løper blir beinas ledd og sener utsatt for en totalbelastning på 1,5-3 ganger din egen kroppsvekt for hvert eneste steg du tar. Det er derfor svært viktig at du trener styrke for at du skal kunne tåle den belastningen som påføres.  

Ved ha med styrketrening i treningsuken din vil du lettere kunne holde deg skadefri, samtidig som du vil få en forbedring av prestasjon, hurra!

Økt styrke vil påvirke arbeidsøkonomien positivt av den enkle grunn at hvert løpesteg vil koste mindre energi enn tidligere. Dette betyr at du kan gjøre et likt stykke arbeid ved bruk av mindre energi eller gjøre det samme arbeidet raskere enn tidligere. I tillegg vil kroppens sener og muskler bli sterkere og kunne tåle mer belastning samt øke kraftproduksjonen og dermed toppfarten din. 
 

Torbjørn Lysne, Fysioterapeut i Motus365.

Treningsprogram: Styrketrening for løpere

Torbjørn Lysne er Fysioterapeut i Motus36, og har en lang og bred bakgrunn fra idretten og har tidligere holdt på med sprint på et høyt nasjonalt nivå. Her deler han sine 5 beste styrkeøvelser for løpere.

- Når det gjelder øvelser vil jeg først og fremst anbefale styrketrening for rygg, mage, hofte, lår og legger, forteller Torbjørn.

5 øvelser for å bli en bedre løper:

Avhengig av formen din, kan det være lurt å inkludere 1-2 styrkeøkter i uken. Utfør øvelsene med noen repetisjoner i reserve, mellom 5-15 repetisjoner er passende.

1. Knebøy

Utfør en knebøy til ca 90 grader i knærne. Da et løpesteg aldri er utført med mer enn 90 grader i knærne, vil du ikke trenge å gå dypere enn dette. Dype knebøy gir mer styrke, men også betydelig mer volum i muskelmassen.  

2. Tåhev

Leggene dine er svært utsatt for belastning og det er viktig med en smidig og sterk leggmuskulatur. Du blir sterkere og kan i tillegg utøve mer kraft i frasparket i løpssteget ved å utføre tåhev.

3. Oppstigning på benk

Veldig fin øvelse for å øke eksplosiviteten i muskulaturen. Øvelsen gir i tillegg en løpslignende bevegelse og god styrkeutvikling og stabilitet på ett bein.  

4. Hip thrust

En veldig fin øvelse for setemuskulatur og bakside lår. Her trenger du ikke å trene så tungt, men fokusere på full bevegelse. 

5. Mountain climbers

Dette er en god dynamisk øvelse for kjernen. Jeg vil anbefale deg å velge de øvelsene du syns er gøy for mage og rygg, og variere mellom flere øvelser, smiler Torbjørn.

- Det viktigste er å gjøre noe! Og husk: Litt styrketrening er mye bedre enn ingenting.