Family Magasinet

Derfor bør du trene mobilitet

Har du en stillesittende hverdag? Jo eldre vi blir, desto viktigere er det å ta vare på helsen og trene mobilitet. Mobiliten din er ferskvare, og vårt beste tips er å få inn dynamiske tøyeøvelser i hverdagen din!

Visste du at ubalanse og stivhet i hofter kan lede til kompensasjon i resten av kroppen? Rygg- og knesmerter kan faktisk være et resultat av lite mobile hofter.

Mobilitet er leddenes og musklenes evne til å ta ut bevegelse, og mobilitetstrening defineres som: All trening med spesifikt formål om å øke mobiliteten i et ledd og kjeder av ledd.

Prehabtrening (2015)

Ved å trene mobilitet i hoftene vil du løse opp og skape større bevegelsesutslag og dermed kunne utføre styrkeøvelser som knebøy og markløft mer korrekt. Dette vil over tid forbedre dine resultater på trening.

Hvorfor trene mobilitet?

Moblitet øker prestasjonen din, da du får større bevegelsesutslag i øvelsene, og ved bedre teknikk vil du også oppleve å bli sterkere.

Det er mindre sjanse for skader på trening. Da moiblitetsøvelser opprettholder bevegeligheten i musklene. Jo, mykere du er, jo bedre teknikk kan du ha!

Du kan aktivere musklene før økten gjennom å utføre øvelsene, og dermed får du bedre treningseffekt. Du bidrar til bedre holdning, da det økte fleksibiliteten i stive muskler som kommer av for mye stillesitting, og mye mobilbruk.

5 gode helsemessige grunner:

  1. Et mer funksjonelt bevegelsesmønster.
  2. Du kan unngå belastningskader i hverdagen.
  3. God form for oppvarming før styrketrening.
  4. Hjelper å bygge sterkere muskler og ledd.
  5. Kan bedre smerter og løsne opp knuter.

3 gode dynamiske mobilitetsøvelser:

Vi anbefaler å utføre disse tre øveslene som en del av din oppvarmingrutine på trening. Oppvarming er med på å øke kjernetemperaturen og forbedrede kroppen på belastning og bør derfor aldri droppen før en styrkeøkt. Les mer om oppvarming her!

The Worlds Greatest Strech

Å trene mobilitet er viktig for å skape god bevegelse i ledd og muskler, denne øvelsen tøyer både sete, lår, hofter og rygg. Det er ikke uten grunn at den kalles #theworldsgreateststretch

Hofterotasjon med internrotasjonsfokus

Denne øvelsen heter hofterotasjon med internrotasjonsfokus. Den både tøyer muskelen og ledd, samtidig som den aktiverer gluteus medius.

Hindusquat med rotasjon

Dyp knebøy med vekslende armstrekk er en av våre anbefalinger før markløft eller knebøy. Øvelsen er også kalt «Toe-touch to squat».

«Toe-touch to squat» med rotasjoner er en fin måte å varme opp hele kroppen før baseløft. Ved å jobbe fra dyp huksittende med rotasjoner vil du ta i bruk store deler av kroppen, og bli klar for din styrkeøkt.

mobilitetsøvelse, mann trener mobilitet

Å trene mobilitet eller utføre tøyningsøvelser er altså viktig for å skape god bevegelse leddene og er nyttig som en del av oppvarmingen din, eller som en restitusjonsøkt.