Family Magasinet

6 løpetips for nybegynnere

Løping er en super treningsform, som koster lite og kan varieres til å passe de fleste. Her deler vi våre 6 beste løpetips for nybegynnere:

1: Invester i gode løpesko

Vi anbefaler å kjøpe et par gode løpesko for deg! Mange går i fellen med å kjøpe løpesko etter utseende, merke eller design. Vær ærlig med deg selv om nivå og behov. Hvor mye tenker du å løpe? Som nybegynner kan det være lurt å gå for en sko med støtte og demping for å unngå skader. Kroppen din trenger tid til å tåle belastningen fra løping, og et par gode løpesko kan hjelpe med overgangen.

2: Oppvarming

Oppvarmingen gjør kroppen og hodet ditt klar for økten. Start med å gå kroppen varm i noen minutter, før du jogger i noen minutter med noen rasker drag mot slutten av oppvarmingen. Avslutt med noen dynamiske oppvarmingsøvelser som høye kneløft, side-steg, jogge bakover, og rumpespark.

3: Start rolig

Ikke gå for hardt ut! Om du starter med å løpe flere ganger i uken, vil kroppen få sjokk, og du i værste fall få en belastningsskade før du er kommet ordentlig i gang.

Start rolig, med lav intensitet. Har du ikke løpt noe særlig før så kan det være lurt å begynne med en kombinasjon av gåing og jogging. Tren løping kun en gang i uken, før du økter til to-tre økter. Øk også gradvis hvor lang løpeøkten er, gjerne med fem minutter hver økt.

4: Juster økten etter dagsformen

Det er ikke alltid været er med deg, eller formen er hundre prosent. Isteden for å droppe løpeøkten juster heller økten etter dagen! Dette kan gjøres ved å ta lengre pauser, løpe en kortere distanse eller løpe roligere. Du kan få en god treningsøkt ved skalere den ned og gjennomføre, som er bedre enn alternativet å droppe treningsøkten og kanskje falle ut av treningsrutinen.

5: Varier underlaget du løper på

Asfalt kan være belastende, og bør gjerne unngås helt i starten. Om du løper i skog og mark vil du samtidig trene balanse og styrke. Du har et mykt underlag som er mindre belastende, men også tyngre å løpe på. Bor du ikke i nærheten av noen turmuligheter, anbefaler vi å finne en løpebane eller en grussti. Det viktigste er at du varierer underlaget, bruk gjerne tredemølle i tillegg til løping utendørs.

6: Lag en realistisk treningsplan og mål

Finn deg et mål med løpingen. Kanskje du ønsker å klare 5 km på 30 minutter? Eller å løpe hver fredag? Kanskje bare å løpe til jobb en gang i løpet av uken?

Det mange ulike grunner til at du ønsker å løpe, men det er viktig å sette seg et motiverende mål, så du har noe å jobbe mot. Når du har målet ditt, kan du sette opp en treningsplan. God trening!