Meny
Søk

PT Robins 10 tips for en vellykket treningshverdag

Her deler KMTs egen PT Robin Amundsen sine 10 beste tips for hvordan du kan få en bedre og vellykket treningshverdag

1. Kast baderomsvekta!
Hva betyr egentlig vekten din? Ingenting ... Det er bare et tall som bare du vet og som du garantert holder for deg selv og i verste fall skjemmes over ... Men hva du veier sier ingenting om hva du er eller hvilken form du er i. Det er til og med vanskelig å måle fremgangen sin med vekt. Det er faktisk mulig å gå ned i vekt og samtidig legge på seg fett! Bruk heller målbånd rundt midje, bryst og lår. Bilder sier ganske mye om forandringen din og er lett å se, jeg anbefaler dette til alle mine kunder. Hvis du kjenner en PT så har han/hun sikkert en fettklipe som er et fint måleinstrumt. For tenk deg om, det er vel ikke tallet på vekta som er problemet? Det er størrelsen på bilringen som plager deg?

2. Planlegg dagen din
Ikke la sulten komme plutselig og når du ikke har noe sunn og god mat tilgjengelig. Det er ofte da du bommer og når dette skjer dag etter dag, da kommer kiloen raskt etter. Vet du at du ikke kommer deg hjem før kl 20 på kvelden, så bør du planlegge måltidene frem til da. Det er ingen unnskyldning at man har lange dager på jobb og dermed må spise seg en baguette eller en pølse på narvesen. DU vet at det finnes matbokser, og maten du kan legge der er både bedre, sunnere og billigere enn du finner på butikken som take away.

3. Tren når du har overskudd
Ikke tren når kroppen din roper nei. Mange som begynner å trene går ofte veldig hardt ut, gjerne 5 økter i uka.. En kropp må vennes til en treningsbelastning. Du vil bare fortsette å bryte ned kroppen om du ikke får restituert deg. Da vil også fremgangen utebli. 3 økter i uka er evig nok for å komme i gang, så kan man heller gradvis øke når man har overskudd til det. Varier også intensiteten på øktene, du må nødvendigvis ikke ta deg helt ut for å få effekt.

4. Tren både styrke og kondisjon
Er det ikke noe helt spesifikt du trener mot, som f.eks en konkurranse med store krav til styrke eller utholdehet, så bør treningsprogrammet ditt bestå av både styrke og utholdenhetstrening. De utfyller hverandre og begge vil bidra til fettreduksjon og gjøre hverdagens hindringer lettere å møte. Bedre utholdenhet kan bidra til at du klarer å løfte mer vekter iløpet av en time og dermed blir sterkere.

5. Få hjelp til teknikk i baseøvelser
Bruk litt penger på en PT for å få satt teknikken i de viktigste baseøvelsene, dette vil du ikke angre på. En liten pris å betale, for baseøvelsene MÅ du ha kontroll på. Og alle bør på sikt ha som mål å kunne trene knebøy, markløft og benkpress med riktig teknikk. Det er disse øvelsene et treningsprogram bør baseres på å bygges rundt.

6. Spis variert
Et kosthold bør ikke være SATT i en diett som du spiser hver dag det samme. Mange PT'er sender ut en ferdig diettplan som skal følges til punkt og prikke, dette holder sjelden i lengden. For det første kan det fort bli kjedelig og for det andre vil du etterhvert muligens få mangler i på vitaminer/mineraler da noen matvarer vil utebli. Også her anbefaler jeg få hjelp til å komme i gang med en kostholdsplan, der du kan få en baseplan å bygge kostholdet rundt. En proteinrik kost med ca 2g protein per/kg, mye frukt og grønt, gode fettkilder og masse variasjon. Ingenting bør heller være ULOVLIG. En matvare er ikke usunn før en VISS mengde av den er spist.

7. Skriv treningsdagbok og sett deg mål
Sikkert uvant for mange, men utrolig lurt! Et treningsprogram bør sørge for at du har fremgang i form av økt styrke eller bedre utholdehet. Hvordan vet du at du har fremgang?? JO, du sjekker i treningsdagboken din om du løfter mer kg enn for 1 mnd siden, eller at du løper fortere eller lengre. Gjør du ikke det, så er noe feil med treningsprogrammet eller kostholdet og du må gjøre en forandring (gjerne sammen med en PT). Det å ha et mål å jobbe mot en en kjempe fordel for motivasjonen din. Med treningsdagboken følger du med om du er i rute for å nå målet du har satt seg, gjerne i form av flere delmål. 

8. Tren sammen med noen
Det er både sosialt og motiverende og ha en treningskompis. Under selve styrkeøkten bør du ikke være VELDIG sosial. Telefoner er litt for ofte en stor del av synet mitt på treningssentret i dag. Fokuser heller på treningen din og den jobben du skal gjør. Men tiden før og etter er veldig fin og dele med en god venn. Det kan også hjelpe på de dagene du sliter litt ekstra med motivasjonen, at du har en venn som står klar i treningstøyet og venter på deg. 

9. Ikke tro alt du hører og leser
Det finnes ufattelig mange "eksperter" som er bedrevitere og verdensmestere. I tillegg skrives det mye i media om hva man må trene og hva ABOSLUTT ikke må spise osv. Finn deg en du stoler på og lytt til denne personen. Det vil bli umulig å følge alle kostholds og treningsråd som råder på treningssentre og på nett. (lavkarbo, grønnsaksdiett, 300 workout, gerilljakardio osv.. what to do?!

10. Slapp av!
Når man tenker på å komme i form, så er det KUN to ting som står i hodet på folk: Trening og kosthold. Alt annet er liksom ikke så viktig ...

Viktigheten av å ha litt tid til seg selv er absolutt undervurdert. Vi lever i en verden hvor vi er under konstant tidspress både i jobb og på privat. Vi lever i en verden hvor det forventes ufattelig mye av oss, til og med på sosiale medier må vi "prestere" for å være gode og perfekte nok. Hva gjør dette med oss? Jo, uten at vi kanskje tenker over det, så stresser dette oss veldig mye. Stress og utålmodighet er etter mitt syn din største motstand for å lykkes med en forandring av livsstil. Nå er det lagt opp til at vi skal bruke ferier, netter og helger for å hente oss igjen, lade batteriene våre. Men gjør vi virkelig det? 

Får vi 8 timer søvn på natta? Er feriene våre slik at vi stresser kroppen mindre? Og er helgene våre virkelig så mye mindre stressende enn hverdagene??

Stress øker konsentrasjonen av hormoner Kortisol som er et muskelnedbrytende hormon. Hold deg fast og les dette:

 • Konsekvenser av mye kortisol
 • Hurtig sliten og utmattettet
 • Vektøkning (ofte rundt magen og hoftene)
 • Muskeltap
 • Hudproblemer
 • Redusert serotonin produksjon som gir utslag i nedstemthet og depresjon
 • Stigende kolesterol nivå
 • Redusert sexlyst
 • Insulin resistens
 • Økt appetitt og sukkerhunger
 • Leddsmerter
 • Redusert søvnkvalitet
 • Utbrenthet
 • Hukommelsessvikt og redusert immunforsvar samtidig som kroppens inflammasjonsnivå forsterkes

Så slapp av! Sett av tid til deg selv, hvor du legger deg ned, hører på litt god avslappende musikk og puster med magen. Bruk gjerne denne tiden til å tenke på målsettinger og drøm deg litt bort.

 • kilde: http://www.dhea.no/stress_kortisol.html