Hopp til hovedinnhold

Lungetransplanterte Ann-Frøydis trente helsen tilbake med PT-hjelp

Etter flere års kamp mot alvorlig sykdom fikk Ann-Frøydis nye lunger, personlig trener og en helt ny livsgnist.

Av Family Sports Club

Ann-Frøydis fra Tromsø slet i over 10 år med kols og Langerhans – en sjelden sykdom som rammet lungene. Hun hadde tidligere blitt utredet for lungetransplantasjon og endte opp med å stå på liste i påvente av nye lunger.

Men årene gikk og Ann-Frøydis ble dårligere og dårligere. Til slutt havnet hun i rullestol.

– Jeg hadde ingen krefter. Ingen mulighet til å leve et verdig liv. Det eneste jeg gjorde var å vente. Enten døde jeg, eller så fikk jeg nye lunger i tide, sier Ann-Frøydis

Ventet ikke forgjeves

56-åringen var blant de heldige. Klokken 11:30 en vinterdag for litt over ett år siden, kom telefonen hun ventet på fra Rikshospitalet.

I hui og hast ble hun fraktet til sykehuset og noen timer senere ble hun operert. Etter operasjonen pustet hun normalt. Første delen av en lang vei og vond prosess var over.

Nå var resten opp til henne selv. 

– Legene var overrasket over hvor vellykket operasjonen og tilstanden min var. Jeg var glad for å være i live og jeg bestemte meg for å gjøre alt i min makt for å få et godt liv videre.

– Men det var ikke lett, altså. Når man aldri har trent, hvor skal man begynne?, sier Ann-Frøydis.

Ingen erfaren mosjonist

Ann-Frøydis hadde i løpet av livet aldri trent noe særlig. Og for mange som ikke har lært seg å få trening inn i hverdagen, kan veien til treningen bli ekstra lang.

Ett år etter operasjonen fikk hun tilbud om personlig trener og møtte Margrethe Myhre hos oss i Tromsø for første gang.

Det ble et vendepunkt for dem begge.

–  Før jeg møtte Margrethe hadde jeg kun gått noen turer.

– Hun har lært meg at jeg tåler langt mer enn det. Ja, ikke bare tåler, for jeg erfarer at treningen gjør meg godt. Jeg kjenner meg gladere og sunnere. Jeg kjenner at jeg lever, sier Ann-Frøydis.

Utfordrer seg selv

Sammen med Margrethe tør hun utfordre seg selv. Hun går på tredemølle og trener styrke både for bein og overkropp.

I fem måneder skal de trene sammen i forbindelse med et prosjekt gjennom Rikshospitalet. Personlig trener Margrethe Myhre er veldig fornøyd over at hun har fått oppdraget.

– Det er usedvanlig spennende og tilfredsstillende å trene med Ann-Frøydis. Jeg får utfordret egne kunnskaper. I tillegg er det inspirerende å se fremgangen samt vite at jeg hjelper henne tilbake til en verdifull hverdag, sier Margrethe.

Trener hver uke

Hun møter Ann-Frøydis hver fredag og de har én time sammen. I tillegg har Ann-Frøydis timer hos fysioterapeut to dager i uken.

– Jeg bruker min egne erfaringer som kreftpasient når jeg trener alvorlig syke som Ann-Frøydis. Det er til stor hjelp at jeg har vært i særdeles dårlig form selv.

– Samtidig er det viktig at jeg lytter til Ann-Frøydis og tar hensyn til hennes kropp, når vi trener, sier Margrethe.

Kjempefornøyd med PT

Ann-Frøydis er kjempefornøyd med personlig trener, og vet at hun vil fortsette også etter at prosjektet er ferdig.

– Jeg er sikker på at jeg hadde sluntret med treningen, hvis jeg ikke hadde fått så god og grundig opplæring og oppfølging.

– For meg var det uvant å trene, og det er det fortsatt. Jeg har fått livet i gave, og vil bruke den gaven best mulig. Det er blant annet å investere i personlig trener, sier Ann-Frøydis.