Hopp til hovedinnhold

Derfor bør du ta trappa – fire tips til trappeløp

Det er fristende å ta heisen, men trappa er best for helsa. Her får du vite mer om hvorfor du bør ta trappa. Til slutt venter gode tips til trappetrening!

Av Family Sports Club

Derfor bør du ta trappa

Når du går eller løper i trapper får du opp pulsen og vekker liv i beina. Hjertet og lungene jobber og blodsirkulasjonen øker. Det samme gjør energiforbruket ditt. Visste du at en person på 75 kilo forbrenner 9 kalorier i minuttet ved å velge trappen?

Å gå i trapp er med på å styrke ledd, sener og muskulatur i beina. Muskulatur i legger og setet utfordres spesielt. Du må stabilisere rygg og holde deg oppreist. Dette gjør at du aktiverer kjernemuskulaturen. Utholdenhet utfordres og hjertet styrkes. Særlig om du går raskt eller løper i trappen.

Når du er klar for neste nivå

Når du har etablert trapp fremfor heis som en vane, og tre etasjer går som en lek, kan du nå ta på deg løpeskoene og ta det til neste nivå.

Trappeløping utfordrer muskulaturen i beina mer enn vanlig løping. Ingrid Kristiansen og Vebjørn Rodahl har løpt noen tusen trappetrinn i sin karriere, og det gikk jo ganske fint med dem. Trening i trapp gir deg raske resultater når det kommer til utholdenhet.  Velger du i tillegg å ta i bruk noen enkle tilleggsøvelser kan du både styrke hele kroppen, forbedre spensten og få bedre balanse.

4 steg til effektiv trappetrening

Her får du oppskriften på effektiv trening i trappa på 1-2-3 og 4:

  1. Finn deg en trapp, gjerne en som har litt lengde og flere trinn. Start med å varme opp ved å gå trappen opp og ned, gå så over til lett løping. Målet er at du skal bli god og varm. Er det begrenset med trinn, så kan du improvisere med å løpe opp og ned på de trinnene du har i 30 sekunder og gjenta til du blir varm og får opp pulsen.

  2. Når du er blitt varm kan du utfordre deg selv mer ved å gå eller løpe intervaller i form av å for eksempel gå så raskt opp trappen du klarer eller løp. Tiden kan du leke deg med alt etter din fysiske form.

  3. Bruke trinnene til å trene styrke for hele kroppen. Spensthopp, armhevninger i trinn, utfallsteg, knebøy eller plankeøvelser. Det er bare fantasien som setter begrensinger.

  4. Gjenta dette så ofte du kan, men viktigst av alt er å ta trappene du møter i hverdagen.