Meny
Søk

Alder er ingen hindring

Styrketrening bidrar til å forbedre livskvaliteten når du blir eldre.

Mange eldre kjenner seg kanskje igjen, og mange yngre vil kanskje ende opp der når de nærmer seg 70-årene. Kroppen faller sammen og hverdagslige oppgaver blir stadig vanskeligere enn hva de var tidligere. Man kan forebygge dette. Det er slik at det ikke er noe problem for eldre mennesker å bedrive hard styrketrening - det bidrar faktisk i stor grad til å forbedre livskvaliteten.

I et lengre intervju gjort av VG møter vi blant annet 65-åringen Gunnar Bråthen. Han jobber mot VM i kroppsbygging for personer over 65 år, og trener steinhardt sammenlignet med de fleste på hans alder. Da han var 49 nådde kroppen et punkt der ting sa stopp. Han var overarbeidet, feit, røyket store mengder, og kom til slutt til bristepunktet. Etter dette sluttet han i jobben og startet opp for seg selv, samtidig som han startet å trene. 16 år senere ser han tilbake på ting og hyller virkningene trening har hatt på han.

- Alder er ingen hindring, og stort sett er det bare hodet som står i veien for å kunne bli gammel uten å føle seg gammel. Jeg føler meg ikke som noen typisk 65-åring. Min metabolske alder er bare 47-48 år, forteller han. 

Å trene like hardt som Gunnar er naturligvis ikke nødvendig for å kunne forbedre livskvaliteten, men om man har et sunt forhold til styrketrening vil man føle seg bedre på flere måter. 65-åringen påpeker trening av ryggmuskulatur som et viktig punkt for eldre mennesker.

- Trening av ryggmusklene hjelper alle voksne å holde seg rakrygget, og ikke falle sammen.

Forbedrer hverdagen

I intervjuet vises det til forskning på dette punktet. Fysisk aktivitet er viktig for å klare seg selv når man blir eldre. I aldersgruppen 65 år har det en positiv innvirkning på å klare hverdagslige oppgaver, holde seg frisk, og å kunne være med venner og familie. Når man kommer opp i alderklassen 85 år er fysisk aktivitet den viktigste faktoren for at man skal leve godt - i følge studien gjort av Kari Sundsli ved Universitetet i Agder. I tillegg til dette vil kunne gi mer energi til å dyrke interesser og oppleve gleden ved å kunne mestre hverdagen bedre enn tidligere.

I artikkelen møter vi også 74-åringen Tor Torgersen. Han begynte ikke å trene på senter før han var 60 år gammel, men endte til slutt opp som personlig trener for andre eldre personer. 

- Som pensjonist har jeg funnet min nisje, og mitt store engasjement er å få kjente og ukjente godt voksne med i mine grupper. Det er deilig å kjenne at jeg klarer å bygge opp muskler i min alder. Det gir meg en godfølelse og jeg blir i bedre humør av treningen, sier Torgersen til VG.

Så hva venter du på?

I intervjuet sender Gunnar Bråthen et stikk og en oppfordring til eldre som enda ikke har funnet gleden ved trening.

- Folk må gjøre som de vil, men da spør jeg: Hvorfor setter du fortgang på aldring?

Her på Family Sports Club i Mysen har vi mange medlemmer i alderklassen til både Gunnar og Tor, og smilene vi møtes av når de ankommer og forlater senteret gir oss klare signaler på at treningen hjelper på både humøret og fysisk. Ta turen innom oss og se hva fysisk aktivitet kan gjøre for deg. Vi kan gi deg god veiledning og tilbyr tjenester fra personlige trenere. Men husk: I bunn og grunn er det din egen innsats som setter lys på resultatene.

Våre tilbud til medlemmer i kategorien 60+ er kr 399,- pr mnd., 6 mnd fri frys i året. Fri innmelding! Kan trene man.-fred. 09:00-21:00, lørd. 09:00-15:00, sønd. stengt.